post

Hur menar de på DN debatt idag egentligen? ”Skattebetalarnas pengar ska inte gå till sockerpiller” http://www.dn.se/debatt/skattebetalarnas-pengar-ska-inte-ga-till-sockerpiller-1.1165857

Det finns forskning i Sverige sedan tidigt 80-tal som bevisar att akupunktur exempelvis ökar endorfinhalten i kroppen och bevisligen lindrar smärta. Jag tycker inte heller att man ska behandla cancerpatienter med ovetenskapliga metoder med livet som insats. Men spannet mellan det och att behandla människor med smärtor i nacke,rygg och leder är ganska stort. Naprapater är en  legitimerad yrkesgrupp sedan 16 år tillbaka och lyder under hälso- och sjukvårdslagen sedan dess. Men inom den traditionella medicinen är vi inte helt accepterade ännu trots att det nu även är belagt med forskning att naprapati botar smärta i rygg och nacke mer effektivt än sedvanlig läkarvård samt att det kan korta vårdköer till ortopedmottagningar om människor istället får hjälp av leg naprapat.

Inlägget på DN debatt är skrivet av framträdande forskare som alla är engagerade föreningen Forskning och vetenskap som har till syfte att främja folkbildning om vetenskapens metoder  och resultat och bekämpa de felaktiga föreställningar som de anser förekomma i frågor som kan avgöras vetenskapligt. Jag tycker att det är synd att man drar allt över en kam när så stor del av Sveriges legitimerade vårdgivare med framgång använder sig av exempelvis akupunktur som behandlingsmetod. I min värld är det inte folkbildande att uttala sig på det sättet de gör på DN debatt.

3 thoughts on “Sockerpiller???

 1. Nu fokuserade artikeln främst på homeopati och jag förutsätter att även ni tar avstånd från den ”vårdmetoden”?

  När det gäller akupunktur är forskningsläget mer komplicerat. Det finns precis som ni skriver studier som tycks visa att akupunktur har effekt, även om det verkar vara begränsat till smärtlindring. Dock finns det en märkbar tendens för effekten att bli mindre ju bättre utförda studierna är. I de bästa studierna har akupunktur inte presterat bättre än placebo.

  Detta är den mest positiva översikt jag kunde hitta och det säger enligt mig en hel del:
  http://www2.cochrane.org/reviews/en/ab001351.html

  Inom svensk sjukvård använder man dessutom akupunktur vid bl a depressioner/ångest, förlossningssmärtor, migrän och rökavvänjning. Men såvitt jag vet finns det inte övertygande evidens för behandling av dessa sjukdomar/symptom.

  http://dx.doi.org/10.1016/j.autneu.2010.04.002
  http://dx.doi.org/10.1016/j.ajog.2004.05.027
  http://dx.doi.org/10.1016/S1474-4422(06)70382-9
  http://dx.doi.org/10.1016/S1726-4901(08)70014-5

 2. Kommentar Ja, hur tanker ni da? Vad ar motargumenten? Varfor menar ni att sockerpiller ar nagot som bor skattesubventioneras och tvingas pa medborgarna?

 3. Hej Vladimir!

  Som jag skrev ovan så tycker inte jag heller att man ska sätta folks hälsa på spel genom att behandla med ovetenskapliga behandlingsmetoder. Det jag reagerade på är att de i artikeln drar allt över en kam och dessutom är det ingen av de undertecknade som är kliniker och behandlar patienter så det blir lite onyanserat eftersom många patienter blir hjälpta av exempelvis akupunktur. Helene Hultholm

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *