Bröstryggssmärtor med andningssvårigheter
Många gånger kan en naprapat ganska snabbt lösa problem där den vanliga sjukvården går bet.
En kvinnlig patient som är ca 35 år ska dra ut en soffa från ett grovsoprum, när hon gör det faller hon, landar på rygg och får soffan över sig. Eftersom hon har smärtor i bröstryggen ringer hon 112 och sitter sedan flera timmar på akuten. Hon får träffa läkaren och blir hemskickad med värktabletter.

Efter tre till fyra veckor uppstår smärta i bröstryggen igen denna gång kombinerat med svårigheter att andas. Patienten ringer 112 ännu en gång, men får inte heller denna gång någon annan hjälp än värktabletter.
Problemen förvärras dock efter hand och hon får även sömnsvårigheter och problem att sköta sitt jobb.
Sex månader senare kommer patienten till Naprapatvärkstan efter att ha sökt på internet kring ryggsmärta och då fått upp en naprapat som möjlig hjälp. Efter två behandlingar är patienten helt smärtfri.


Långvariga sätessmärtor

En kvinna på ca 65 år kommer till kliniken med smärta i säte och på baksidan av höger lår. Detta har blivit successivt värre med tiden och hon har haft besvären i ca sex månader. Nu är det så illa att hon knappt kan gå i trappor. Det visar sig att hon har spänningar, s.k. triggerpunkter i sätesmuskulaturen. Naprapaten trycker på triggerpunkterna, ger akupunktur och stretchar. Hon mobiliserar också en bäckenled, d.v.s. ökar rörligheten i den. Efter tre behandlingar är patienten helt besvärsfri.


Knäsmärtan var bara spänningar

En kvinna på 40 år har huggsmärta på insidan av vänster knä. Smärtan kommer och går sedan ca en månad. Patienten har börjat löpträna intensivt den senaste tiden. Smärtan känns mest i början av varje träningspass för att sedan gå över under träningen, men återkommer efter passet igen.

Vid undersökning ser allt bra ut. Det finns ingenting som tyder på någon knäskada, men det finns spänningar i muskulaturen så kallade triggerpunkter i lårmuskulaturen. Naprapaten tar bort spänningarna genom att trycka i några minuter på triggerpunkterna i låret samt sedan stretcha musklerna. Smärtan är helt borta efter bara en behandling.


Nack- och käkessmärtor

En ung tjej på 20-25 år har ont i vänster sida av nacken sedan ca en månad. Patienten tror själv att det kan bero på en axel som gick ur led för ca tre år sedan.

Naprapaten behandlar axlar, nacke och hals och släpper då på spänningar i hals och nacke samt runt skulderbladen. Naprapaten stretchar musklerna och manipulerar, d.v.s. tar bort en låsning i en kota i nacken. När låsningen i nackkotan försvinner efter första behandlingen inser patienten att hon kan gapa, vilket hon inte kunnat på länge. Det innebär att låsningarna också satt sig i käkarna. Vid behandling nummer två hittar naprapaten spänningarna i käken och tar bort dem genom att trycka på och massera käkmuskulaturen och halsmusklerna igen.
Det tar 10 behandlingar och sedan är patienten helt besvärsfri. Så fort hon börjar känna av smärta i nacken, lägger hon också märke till spänningar i käkarna, vilket visar det tydliga sambandet däremellan.


Yrsel
En kvinna på 46 år kommer till Naprapatvärkstan på grund av yrsel. Hon tränar 3 pass per vecka och är i övrigt fullt frisk. Naprapaten undersöker nacken för att se om det finns låsningar eller spänningar som kan orsaka yrseln. När hon lägger sig ner på bänken måste hon krampaktigt hålla sig fast för att hon blir yr, detta håller i sig i ca 20 sekunder och upprepas när hon vänder sig om och sedan reser sig upp till sittande läge. Naprapaten konstatera att det inte finns någon muskulärt problem utan misstänker att det är den s.k. Kristallsjukan.

Patienten söker sedan läkarhjälp för detta. Trots besvären är kristallsjukan helt ofarligt med en mekanisk förändring i örat utan någon skada på balansorganet. Läs mer om kristallsjukan här.

 

 

Lämna ett svar