Intensiv stryketräning kan bromsa åldrandet

Alexander Cristea vid Umeå universitet har i en studie kunnat påvisa att explosiv styrketräning kan bromsa åldrandet. Minskning av muskulaturen vid åldrande, sarkopeni, är en naturlig del av åldrandet men påskyndas av bl a fysisk inaktivitet, rökning samt dålig kost.  En 25-åring har dubbelt så mycket muskelmassa som en 75-åring. Kvinnor är mer utsatta än män eftersom de har lägre muskelmassa än män från början. Man har sett att sarkopeni(muskelförtvining) har lika stor betydelse för uppkomsten av höftfrakturer hos äldre som osteoporos(benskörhet). Forskning har visat att varannan person som drabbas av höftledsfraktur lider av sarkopeni.

I sin studie har Alexander Cristae sett att det krävs styrketräning med tung belastning för att bibehålla muskelmassan. Då tränas framförallt de korta snabba muskelfibrerna och de är de vi har mest nytta av om man halkar exempelvis.  Det är ju självklart viktigt att träna de långa uthålliga muskelfibrerna också men de används ju även vid vardagsaktiviteter så de bibehålls lättare  än de snabbare fibrerna.

Det Alexander Cristae talar om är att köra tunga styrkeövningar i två serier med tre upprepningar och med vikter som motsvarar 80% av den maximala förmågan. Det bästa är att satsa på stora muskelgrupper som exempelvis benen och till att börja med kan det räcka med tio minuter åt gången tre gånger i veckan.

För att få träningen anpassad efter sin egen förmåga kan det vara bra att få råd och hjälp med övningar av en naprapat eller personlig tränare.

Läs hela artikeln:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/intensiv-styrketraning-kan-bromsa-aldrandet_6375810.svd

Lämna en kommentar