Ryggproblem

Naprapati mot ryggskott, ischias och ländryggsbesvär

En tredjedel av Sveriges befolkning drabbas av ryggvärk varje år. Ryggvärk kan uppstå plötsligt och upplevas som akut och huggande, men den kan också komma smygande och upplevas som molande. En del upplever enbart att det gör ont när de utför vissa rörelser, andra har ont både vid vila och aktivitet. Kronisk ryggvärk anses man ha om värken varat längre än tre månader men även om värken kallas kronisk så kan den lindras med hjälp av naprapati.

Ofta beror ryggvärken på spända muskler, muskelfästen eller leder men ryggvärk kan också uppkomma om en nerv, disk eller ryggkota påverkas. Smärtan kan uppstå akut, till exempel vid ett tungt lyft eller när du belastat ryggen fel. Smärtan kan också orsakas av en längre tids påfrestning, till exempel på grund av långvarig och ensidig arbetsställning, övervikt, ett stillasittande liv, graviditet eller stress.

Boka tid

Pris 780:-

Längd: 45 minuter

Ischias
Om värken strålar ner längs ryggraden och ner i höften och benen beror den oftast på problem i ischiasnerven i ryggraden. Termen ischias beskriver egentligen ett smärttillstånd som orsakas av mekanisk och/eller kemisk irritation av ischiasnerven. Det kan till exempel vara diskbrock men det kan lika gärna vara en muskel i sätet som trycker på nerven. För att kunna ge rätt behandling är det viktigt att först undersöka vilka de bakomliggande orsakerna är.

Värk i ländryggen
Smärta och stelhet i ryggens nedre del hänger ofta ihop med långvarig, ensidig belastning och felaktig arbetsställning. Lokala muskelspänningar uppstår vilket påverkar ryggradens rörlighet och gör det all svårare att hitta en bekväm arbetsställning.

Ryggskott
Ordet ryggskott brukar användas vid plötslig eller gradvis värk i framför allt ländryggen. Vid ryggskott upplever man svårighet att gå rakt och att ställa sig upp från sittande och liggande. Man kan även uppleva att värken strålar ner i benen. Ryggskott beror sällan på någon allvarlig skada eller sjukdom. Smärtan kan komma från nästan alla delar i ryggen, till exempel från muskler, leder mellan kotorna, diskar eller ledband.

Diskbråck
Mellan kotorna i ryggraden ligger så kallade diskar av brosk som är viktiga för ryggens rörlighet och samtidigt fungerar som stötdämpare. Om en disk brister kan den bukta ut och trycka mot ryggmärgen eller nervrötterna. Det är inte klarlagt vad som orsakar sjukdomen, men ärftlighet har betydelse för utvecklingen av den. Diskbråck är vanligt och ger många gånger inga större besvär men ibland leder det till smärta som kan komma mycket fort eller också utvecklas under en längre tid. Symtom på diskbråck är ryggont, smärta som strålar ner i ett ben eller ut i armar och fingrar, domningar och stickningar i benen, tyngdkänsla, svårigheter att kontrollera rörelser i benen, försämrad känsel i benet och foten, värk i nacken samt svårigheter att kontrollera urin och avföring. Oftast blir besvären bättre inom några veckor och går så småningom över helt av sig själva. På Naprapatvärkstan kan vi lindra smärtan och ge tips på övningar som ökar rörlighet och förebygger värk.

När du kommer till oss på Naprapatvärkstan med dina ryggproblem gör vi alltid en undersökning för att utesluta att värken beror på någon sjukdom. Vid akut ryggskott brukar patienten känna avsevärd förbättring redan vid första behandlingen. Om du har haft ont under en längre tid kan du behöva upprepade behandlingar innan du känner dig helt återställd. Om du har diskbråck kan vi lindra smärtan. Efter behandlingen får du råd om åtgärder och övningar som kan hjälpa dig att undvika ryggbesvär i framtiden.

Så här tycker våra kunder