Sitt rätt och rör på dig

Detta fanns att läsa på Netdoktor den 7e december:

Många svenskar har i dag ett kontorsjobb där man sitter med skrivbordsarbete framför sig hela dagen. För att må bra är det viktigt att sitta bra, men det är dessutom av stor vikt att röra på sig under dagen, rapporterar nyhetsbyrån TT.

– Problemet i dag är kanske framför allt att vi inte rör på oss tillräckligt under dagen, snarare än att vi sitter fel. Mer och mer arbete utförs vid datorn och vi är bundna till den. Man ska sträva efter variation, men många arbeten blir mer och mer specialiserade och mer ensidiga, säger Ruth Carlsson, ergonom på Arbetsmiljöverket, till TT.

Hon menar att även om man ergonomiskt sett sitter bra så finns det ändå stora hälsorisker med att sitta stilla. Bland annat ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Träning förebygger bara till viss del den risken, därför är det viktigt att försöka röra på sig även under dagen.

– Det är bättre att träna än att vara helt inaktiv, men stillasittandet innebär oavsett en ökad risk. Man är inte skyddad, även om man är en sådan som tränar mycket. Det räcker inte att gå på gymmet en timme efter jobbet. Aktivitet under dagen är mycket viktigt, säger Ruth Carlsson.

Ring oss  på Naprapatvärkstan så hjälper vi er gärna med både träningstips och ergonomi som kan vara bra på arbetsplatsen.

Lämna en kommentar