Bettskena eller inte?

Besvär med huvudvärk, smärta i käklederna, tinnitus är symtom som vi naprapater ofta stöter på hos våra patienter. Tandgnissling/pressning eller bruxism som det kallas med medicinska termer är ofta en vanlig orsak.  Stress är den absolut vanligaste orsaken till bruxism och att det hör ihop är inget som är nytt inom vetenskapen.

Vår kropp reagerar helt ändamålsenligt med att förbereda sig på strid eller flykt när vi utsätts för stress, musklerna spänns, hormoner frisätts för att kroppen ska klara av påfrestningarna. Här börjar problemet eftersom den stress vi utsätts för i dagens samhälle är av en helt annan karaktär än på stenåldern då vi stod inför sabeltandade tigrar och var tvungna att fly.

Bettskenan är ett oerhört viktigt hjälpmedel, inte bara för att skydda tänderna utan den hjälper även till att bryta en ond cirkel av spänningar i käkmuskulaturen men för att få en långsiktig lösning på sina besvär måste man även vidta andra åtgärder. Här kan vi naprapater hjälpa till att lösa upp spänningar i käkmuskulaturen och nacken. Vi behandlar dessa spänningar med akupunktur, pressur (trycker på ömma punkter i muskulaturen) och inte minst ser vi till att rörligheten är bra i nacke och bröstrygg.  Även träning är en viktig pusselbit för att bli mindre spänd i nacke och axlar. Att titta på helheten är det absolut viktigaste och även att anpassa behandlingen individuellt- alla är olika!

 

 

 

Lämna en kommentar