Kettlebells – kul träning

Kettlebells ger dig allt på en gång: styrka, uthållighet, explosivitet, kondition, koordination och balans. Kettlebells är ett nygammalt träningsredskap från Ryssland och är en perfekt träningsmetod för dig som vill bli stark och smidig.

Järnkulor med handtag används i svingade övningar, en halvtimme räcker för att få en ordentlig genomkörare. Det är en mycket tidseffektiv träningsform eftersom du kombinerar både styrka och uthållighet i samma övningar, vilket innebär att du hinner köra ett ordentligt pass på lunchen.

Kettlebells är en träningsform för alla, såväl för nybörjaren, som håller sig till lättare vikter och noggrann teknik, som elitidrottaren som kan förbättra kraft och kontroll i specifika rörelser.

En kettlebell ser ut som en kanonkula med ett handtag som sitter en bit ifrån redskapets tyngdpunkt, till skillnad från hantlar och skivstänger. Det gör att du kan arbeta med rörelsemomentet på ett mer effektivt sätt än med traditionell styrketräning. Du kan alltså träna hela rörelsekedjor och engagera flera muskelgrupper samtidigt.

Du kan välja mellan att använda en eller två kulor. Några fördelar med en kula är att du förflyttar tyngdpunkten åt sidan och det kräver aktivitet av de djupa magmusklerna plus att det ger en snabbare utveckling av koordination och balans.

Med två kulor blir det dubbelt så jobbigt och du utvecklar snabbt kondition, uthållighet och styrka. Oavsett om du väljer en eller två kulor väljer du en vikt som passar för dig. Vänta med tyngre vikter tills du har riktigt bra teknik.

Förra veckan under ett av mina två kettlebellspass tog jag pulsen med hjälp av min pulsklocka och det visade sig att jag hade lika hög puls som när jag kör spinning d.v.s. jag ligger på mellan 65% och 85% av min maxpuls.

Så slutligen, tre råd när du tränar:
•    Tänk på hållningen. Behåll ryggen neutral d.v.s. alltid liten svank och böj i höften, inte ryggen.
•    Spänn magen, det skyddar ryggen.
•    Ha kul!

Kontakta oss om du vill veta mer.

Lämna en kommentar