Fem tips som förbättrar din löpning!

  • Använd en takthållare som gör att du tar snabbare och fler steg
  • Optimera din armpendling
  • Träna bålstabilitet
  • Stretcha
  • Använd utprovade löparskor

Lyssna efter den optimala kadensen. Rätt antal steg per minut ger ett effektivt löpsteg och färre skador. En lite bärbar takthållare hjälper dig på vägen, en clip-on-metronom.

Vanliga skador i samband med löpning är knä och höft smärta. Rygg och fot problem är tyvärr inte heller ovanligt bland våra patienter som löptränar.

Vissa besväras även av nacken när de löptränar.  Detta beror ofta på en felaktig armpendling då axlarna är alltför uppdragna alternativt att armarna hänger längs sidorna eller den tredje varianten är då armarna förs in framför kroppen vilket ger en rotation av överkroppen och onödig belastning även på ryggen.

Den optimala armpendlingen har du när du har böjt armen med 90 graders vinkel i armbågen, pendlar med armarna parallellt med kroppen samt håller händerna lätt knutna. (Spana gärna in friidrottarna på DN galan i sommar)

Förutom att ta fler och snabbare steg när du löptränar kan vi rekommendera att du stretchar, har löparskor som är utprovade för just dig, tränar bålstabilitet och varierar din löpning både vad det gäller underlag och distans.

Om du trots alla råd får ont så kontaktar du oss så fixar vi resten.

Välkommen!