Sockerpiller???

Hur menar de på DN debatt idag egentligen? ”Skattebetalarnas pengar ska inte gå till sockerpiller” http://www.dn.se/debatt/skattebetalarnas-pengar-ska-inte-ga-till-sockerpiller-1.1165857

Det finns forskning i Sverige sedan tidigt 80-tal som bevisar att akupunktur exempelvis ökar endorfinhalten i kroppen och bevisligen lindrar smärta. Jag tycker inte heller att man ska behandla cancerpatienter med ovetenskapliga metoder med livet som insats. Men spannet mellan det och att behandla människor med smärtor i nacke,rygg och leder är ganska stort. Naprapater är en  legitimerad yrkesgrupp sedan 16 år tillbaka och lyder under hälso- och sjukvårdslagen sedan dess. Men inom den traditionella medicinen är vi inte helt accepterade ännu trots att det nu även är belagt med forskning att naprapati botar smärta i rygg och nacke mer effektivt än sedvanlig läkarvård samt att det kan korta vårdköer till ortopedmottagningar om människor istället får hjälp av leg naprapat.

Inlägget på DN debatt är skrivet av framträdande forskare som alla är engagerade föreningen Forskning och vetenskap som har till syfte att främja folkbildning om vetenskapens metoder  och resultat och bekämpa de felaktiga föreställningar som de anser förekomma i frågor som kan avgöras vetenskapligt. Jag tycker att det är synd att man drar allt över en kam när så stor del av Sveriges legitimerade vårdgivare med framgång använder sig av exempelvis akupunktur som behandlingsmetod. I min värld är det inte folkbildande att uttala sig på det sättet de gör på DN debatt.

Lämna en kommentar